Zoekopdracht formuleren

Formuleren van een goede zoekopdracht
Wat?
Het formuleren van goede zoekopdrachten in een zoekmachine zoals Google om zo snel betrouwbare informatie te bekomen.
Waar?
Oudergroep, ouder-kindgroep, onthaal
Win?
Een eenvoudige manier om algehele zelfredzaamheid te stimuleren.
Leerkans?
Navigeren, geletterdheid, informatievaardigheid,…
Stappen
Gebruik kernwoorden Bv: niet ‘waar vind ik de Huizen van het Kind in Antwerpen’ maar wel ‘Huizen van Kind Antwerpen’
Gebruik – om een woord uit te sluiten Bv: Als je een cake recept zoekt maar zonder dat je de zoekterm chocolade wil. ‘cake recept -chocolade’
Herformuleer de kernwoorden of gebruik andere kernwoorden wanneer je niet het juiste resultaat vindt. ‘voetbal Deurne’ ‘sport jongeren inschrijven Deurne’ ‘vrijetijdsaanbod jongeren Deurne’
Voeg plaatsnamen toe om je resultaten te beperken. Bv: ‘basisscholen 2060’ of ‘basisscholen Antwerpen’
Let altijd op van wie of welke organisatie de informatie afkomstig is. Is de informatie afkomstig van een officiële overheidsinstelling of van een commerciële instelling? Met welke bedoeling is de tekst geschreven? Staan er bronnen bij de tekst of foto’s? Is de informatie verouderd?
Werk met de ‘instellingen’ en daaronder vind je ‘zoekinstellingen’ en ‘geavanceerd zoeken’. Op de computer staan de instellingen meestal onderaan je scherm. Op een smartphone vindt je ze vaak links bovenaan of onderaan.

Bij ‘instellingen’ en dan ‘zoekinstellingen’ kan je bijvoorbeeld de taal instellen, het land waarvan de resultaten afkomstig zijn, het uitfilteren van resultaten die ongeschikt zijn voor kinderen,…

Bij ‘instellingen’ en dan ‘geavanceerd zoeken’ kan je nog nauwkeuriger zoeken

Wanneer je een zoekopdracht intypt, kan je daarna nog verder uitfilteren. Zo kan je bijvoorbeeld filteren op posts van het afgelopen uur, de afgelopen 24 uur, de afgelopen week, maand of jaar.

Een reactie achterlaten