YouTube op maat van kinderen

Wat?

YouTube Kids is de kindvriendelijke variant van de alom bekende YouTube. Het is een app voor peuters, kleuters en lagere schoolkinderen van 8 tot 12 jaar.

Waar?

Oudergroep, ouder-kindgroep.

Win?

Een leuke, laagdrempelige, kindvriendelijke en veilige manier om gebruik te maken van alle voordelen van YouTube zonder zich als ouder zorgen te maken over ongepaste inhoud.

Leerkans?

Knoppenkennis, navigeren, mediawijsheid, zoekvragen formuleren, kennis delen, …

Functies

 • Ruime keuze aan een totaalaanbod dat volledig kindvriendelijk is: cartoons, tv-programma’s, films, videoclips, handleidingen, vlogs, etc.
 • Mogelijkheid om een profiel aan te maken, met de volgende opties: – Profiel aanmaken met alleen toegang tot video’s die door de ouders zijn uitgezocht. De zoekfunctie staat uitgeschakeld en aanbevolen video’s worden niet getoond. – Iets meer vrijheid voor je kind? Dan kun je een standaardprofiel aanmaken voor peuters/kleuters of schoolgaande kinderen van 8-12 jaar.
 • Tijdslimiet instellen: nadat de limiet is bereikt gaat de YouTube Kids-app automatisch op slot.
 • Specifieke YouTube-video’s en kanalen kunnen door de ouders geblokkeerd worden.
 • Toegang tot de kijkgeschiedenis.

Praktisch

 • Gratis te downloaden in de Appstore en Playstore, compatibel met elk device.
 • Gratis versie mét sporadische (kindvriendelijke) reclame, betalende versie onder YouTube Premium is zonder reclame.
 • Verschillende opties inzake veiligheid op maat.
 • Mogelijkheid tot toezicht van ouders.

Stappen app

Ga naar de Playstore of de Appstore. Typ in de zoekbalk van de App of Playstore “Youtube kids”.

Klik op het icoontje om de app te downloaden. Ga dan verder door de app te openen.

De app start met een leuk animatiefilmpje meteen gevolgd door onderstaand scherm. Je ziet al meteen dat inbreng van een ouder nodig is om de app te gebruiken. Klik op “aan de slag” en ga verder.

Om te verifiëren of je wel degelijk een ouder bent of tenminste iemand die volwassen genoeg is, wordt je geboortejaar gevraagd. Typ deze in en ga verder.

Je komt nu terecht in de YouTube Kids-app. Je krijgt twee slides met algemene informatie te zien.

 • “Content” van YouTube Kids, deze gaat over de inhoud.
 • “Blokkeren en melden”, een optie die YouTube Kids heeft toegevoegd aan de app in het geval men iets ongepast of ongewenst tegenkomt.

Neem de teksten even door en klik dan verder op het pijltje rechts onderaan.

 

Bij de volgende stap kun je kiezen voor twee opties:

 • Je kan jezelf inloggen door de YouTube Kids-app te linken met je eigen account. Dit proces verloopt makkelijker wanneer je al een account hebt op je smartphone. Inloggen geeft je meerdere opties wat betreft ouderlijk toezicht en het aanmaken van profielen voor je kind(eren).
 • Je kan ook deze stap overslaan door onderaan te klikken op “overslaan”, de YouTube Kidsapp blijft toegankelijk. Inloggen is geen vereiste.

Bij de volgende stap krijg je de servicevoorwaarden voorgeschoteld. Scroll naar beneden en klik op “bevestigen”.

Het volgende gaat over de zoekfunctie, dit slaat op de zoekbalk van de YouTube Kids-app. Je kunt als ouder ervoor kiezen om deze zoekbalk in –of uit te schakelen. Klik onderaan je keuze aan.

Je bent nu helemaal klaar en kunt aan de slag gaan met de vele opties in de YouTube Kids-app zelf! Klik op het slotje om de instellingen specifiek voor jouw kind te wijzigen.

Wanneer je op het slotje klikt krijg je een kleine rekensom om op te lossen. Deze dient om te controleren of je een ouder bent. Je kan ook een eigen toegangscode instellen indien je dat veiliger vindt.

Los de rekensom op en klik op “verzenden” om verder te gaan.

Je komt terecht op de YouTube Kids-homepagina. Aan de rechterkant zie je meteen een oplijsting van verschillende icoontjes. Inloggen hebben we in de vorige stappen al gedaan maar daarnaast heb je ook de timer, instellingen en feedback. Laat ons deze eens even kort overlopen.

DE TIMER: deze functie dient om een tijdslimiet in te stellen voor je kind. Klik op het minteken of het plusteken om het aantal minuten aan te passen. Klik dan op “timer starten” om de gegeven tijd van start te laten gaan. De bedoeling is om deze timer in te stellen net voordat je de smartphone of tablet aan je kind geeft. Wanneer de tijd verstreken is zal de YouTube Kids-app vergrendeld worden en kan je kind niet meer verder kijken.

INSTELLINGEN: voor elke instelling kun je kiezen of je deze al dan niet inschakelt. Dit doe je door het knopje rechts naar groen of grijs te schuiven. Bij groen staat de instelling aan, bij grijs staat het uit. Neem alle opties eens goed door en maak je keuzes.

FEEDBACK: door hierop te klikken kun je de makers van de YouTube Kids-app laten weten wat je van de app vindt. Ben je tevreden of ontevreden?

Op de homepagina van de YouTube Kids-app zie je bovenaan een aantal opties. De eerste is “shows”, deze slaat op tv-programma’s, tekenfilms, films, etc.

Om een leuke show te vinden kun je scrollen naar links en zo even kijken wat er allemaal te zien is. Laten we dit even uitproberen! Bob de Bouwer misschien? Zo ziet dat er dan uit:

De tweede is “muziek”, hier vind je leuke muziekclips terug.

De derde is “leren”, hier vind je allerlei educatief materiaal terug in verschillende leeftijdscategorieën, thema’s en talen.

De laatste is “ontdekken”, het woord zegt het zelf: hier kun je op ontdekking gaan naar de nieuwste video’s, vlogs en nieuwtjes. Alles blijft up to date zodat jij en je kind op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes. Naast de 4 luikjes zie je rechts ook een vergrootglaasje. Klik daar eens op?

Je komt terecht op de zoekfunctie van de YouTube Kids-app. Zoals je hebt gezien eerder in deze handleiding, kon je bij een van de eerste stappen kiezen of je deze functie in-of uitschakelt. Wij hebben ervoor gekozen om de zoekfunctie wel in te schakelen. Indien je hebt gekozen om dat niet te doen, dan zal het vergrootglaasje niet zichtbaar zijn op je profiel.

Om iets op te zoeken kun je je zoekvraag typen of inspreken door op het microfoontje rechts te drukken.

Omdat we willen uittesten hoe veilig de YouTube Kids-app is voor kinderen, hebben we de zoekfunctie gebruikt om een paar zoekvragen te formuleren. Dit waren de resultaten:

 • Zowel “gevecht” als “Nicki Minaj” werden door de YouTube Kids-app geclassificeerd als “ongepast” en hebben bijgevolg geen zoekresultaten opgeleverd. In plaats daarvan krijg je het volgende: “Probeer naar iets anders te zoeken”.
 • “Samson en Gert” en “Prinsessia” daarentegen, hebben wel zoekresultaten opgeleverd. Deze zoektermen werden door YouTube Kids geclassificeerd als gepast en de meest gepaste video’s werden eruit geselecteerd om tot te zoekresultaten te laten behoren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *